نقش خانواده در ارتکاب جرم نوجوانان
خانواده هسته اصلی اجتماع است و فرزندان مرکز و کانون این هسته را تشکیل میدهند. خانواده سنگ اول بنای حیات جامعه است. هرگونه پیشرفت و خوشبختی در ابعاد مختلف اجتماعی در سایه خانواده حاصل می شود. خانواده عامل ثبات و سازش اجتماعی نیز هست. چرا که بسیاری از هنجارها و ناهنجاریهای جامعه مربوط به فرایند یادگیری و اجتماعی شدن در همین نهاد مقدس است. شاید بتوان گفت یکی از دلایل احترام و توجه قانونگذار به این نهاد، بیشتر به این خاطر است که فرزندان را در درون خود میپرورد و اجتماع را به وجود میآورد. اگر به نیازهای اطفال و نوجوانان و مقتضیات آنان توجه شود، بی شک قسمت اعظم از تبهکاریهایی که در جامع به وقوع می پیوندد از میان میرود.
یکی از مسائل پیچیده، بغرنج و ناراحت کننده در دنیای امروز مسأله بزهکاری اطفال و نوجوانان است که روز به روز با گسترش بیشتری رو به روست، تقلیل سن بزهکاری موضوع مورد توجه بسیاری از محققین، جامعه شناسان، جرم شناسان، روانشناسان و متخصصین امر را به خود معطوف نموده است.
درباره علت بزهکاری نوجوانان و افزایش آن در روزگار ما فرضیهها و عقاید مختلفی ابراز شده است، عدهای ازدیاد جرایم را در جامعه امروز از اختصاصات جوامع متمدن دانسته و حرکت به سوی ترقی و تکامل صنعتی را موجب دوری از معنویت و بالنتیجه تبهکاری و قانون شکنی میدانند. بعضی نیز افزایش بزهکاری را ناشی از سستی اعتقادات دینی و مذهبی و دوری از اخلاقیات و وجدان بشری بیان نموده که در نتیجه آن، برخی افراد ضعیف و بی اراده، به دلیل اهمال و قصور وجدان، به سمت ارتکاب اعمال ممنوعه مذهبی و قانونی کشیده میشوند.
سالومه پیشداد